Kminek ma istotne znaczenie w kuchni niemieckiej, a także w Austrii, Europie Wschodniej i Skandynawii. Stosowany jest głównie do pieczonych jabłek, wieprzowiny i kiełbas. Przyprawa nadaje się do tłustych potraw takich jak gęsina i kaczka. Świetnie pasuje do kapusty, chleba żytniego, a także serów oraz zup m.in. do kapuśniaku, grzybowej, grochowej i ziemniaczanej. Używa się go także do wypieków: pasztecików, solanek, paluszków, czy ciasteczek. Kminek świetnie sprawdzi się również jako dodatek do omletów, dań warzywnych, ryżu oraz makaronu. Istnieje też wiele likierów, które są aromatyzowane kminkiem (Kummel, Dżin, Akuavit i wódka kminkówka). Ma on także właściwości lecznicze. Podstawową korzyścią związaną z kminkiem jest jego dobry wpływ na trawienie. Jest wiatropędny i zmniejsza objawy dyspeptyczne (nudności, rozpieranie). Wykazuje także działanie rozkurczowe.